Het Donkmeer

 

Het Donkmeer is gekend in heel Vlaanderen en zet Berlare op de toeristische kaart voor daguitstappen. Dit ca. 50 ha grote meer is een prachtige, rustgevende locatie.

Deze natuurlijke en cultuurhistorische schat hebben we te danken aan een oude Scheldemeander die eeuwenlang onderhevig was aan een proces van verzanding en turfvorming.

In de 18e en begin 19e ontgon men hier turf als brandstof. Toen die ontginning eindigde liepen de putten langzaam onder water.

Rondom het Donkmeer vind je dan ook heel wat tavernes, restaurants, wandel- en fietsroutes en toeristische attracties.

Botenverhuur

 

Als je naar het Donkmeer komt, moet je even het water op!

Het is al jaren tradititie in menig Vlaams gezin.

Een roeiboot voor de romanticus, een waterfiets voor de sportieveling, een kano voor de avonturier of een motorboot voor het hele gezin...

Je vindt een ruim aanbod van deze bootjes aan de voorzijde van het Donkmeer, recht aan de Donklaan.

Je kan ook een tochtje maat met de overzetboot. Die brengt tot 50 personen van de kade aan de Donklaan naar de ingang van openluchtmuseum de Eendenkooi en terug.

De overtocht duurt ongeveer een kwartier.

Meer info op: www.botenverhuur.be

Het Donkoeverpark

 

Het Donkoeverpark is het toeristische hart van het Donkmeer.

Het ademt alles wat toerisme is in Berlare: natuur, cultuur, recreatie en informatie.

Het park omarmt het toeristisch infokantoor, waar je vertrekt voor verschillende fiets- en wandelroutes, maar ook Festivalhal Donkmeer, het openluchttheater, de fietsdienst, het natuureducatief bezoekerscentrum en de petanquebaan.

Voor actieve gezinnen is er zelf een minigolf terrein in het park.

Reservaatzone Donkmeer

Deze Reservaatzone is een uniek gebied binnen de toeristische regie Scheldeland.

Het reservaat (38 ha) geniet Europese bescherming en is een uitzonderlijk landschap van ondiepe waterpartijen, oude broekbossen, turfputten, veengraslanden, rietvelden, zeggenvegetaties, drijftillen en wonderlijke fauna en flora.

Reservaatzone Donkmeer is enkel bezoekbaar onder begeleiding van een natuurgids

Openluchtmuseum De Eendekooi

 

Eenkooien komen voor in slechts zeven Europese landen. De oudste vermelding van de eendekooi aan het Donkmeer gaat terug tot 1678. Tot kort na 1930 was de kooi in gebruik. 

De kooi aan het Donkmeer is de enige in België die gereconstrueerd is in zijn oorspronkelijke vorm en die publiek toegankelijk is. Zo laat dit uitzonderlijke openluchtmuseum een breed publiek kennis maken met de geschiedenis en werking van de kooi.

Het aangrenzende terrein is een kindvriendelijk park met speeltuin en een kleine, gezellige kinderboerderij.

Welkom in het Donkgebied!
Ga zelf op ontdekking en laat je overweldigen door zoveel natuur!
Een dagje uit aan het Donkmeer is altijd anders, want het permanent aanbod is uiterst gevarieerd.

In de buurt...

Wandelen en fietsen

 

Het Donkmeer is een paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers. Je kan de veelzijdigheid van het gebied zelf verkennen, of één van de uitgestippelde routes volgen. 

In elk geval: laat je verrassen door zoveel natuur!

Liever op stap in het bos dan aan het meer?

De Gratiebossen zijn bossen nabij het Donkmeer voor al wie zin heeft in een gezonde wandeling door een mooie brok natuur.

Voor de kenners delen wij ook graag mee dat het appartement Meerzicht zich bevindt tussen fietsknooppunten 44 en 66.

Op 30 minuten van Gent...

 

Gent is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad heeft een oppervlakte van 156,18 km² en telt ca. 257.000 inwoners, waarmee het naar inwonertal de op één na grootste stad van België is, na Antwerpen.

Gent ademt geschiedenis, maar borrelt tegelijk van cultuur en modern stadsleven. Deze gezellige en overzichtelijke stad biedt een groot aantal bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar aan, zoals het Gravensteen, de Gras- en Korenlei, de Sint-Baafskathedraal, de Oude Dokken en nog veel meer.

Ook voor de shoppers biedt Gent tal van mogelijkheden.

Op 40 minuten van Antwerpen...

 

Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknaminge Belgische provincie Antwerpen. De stad telt ca. 517.000 inwoners en is daarmee qua inwonertal de grootste stad van België.

De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. De stad is ook een wereldcentrum voor diamanthandel.

Antwerpen heeft een eeuwenlange historie die nu nog een groot stempel op de stad drukt. De stad heeft haar eigen gewoontes, gebruiken en producten. Absolute bezienswaardigheden zijn o.a. de oude binnenstad, het MAS, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Meir en de Zoo.

Recreatiedomein Nieuwdonk

 

Vlakbij het Donkmeer ontdek je Nieuwdonk: een uitgestrekt park- en recreatiedomein met ontspanningsmogelijkheden voor het hele gezin.

Liefhebbers van zeilen en kajakken kunnen zich uitleven op de watersportvijver. In de afgebakende zone is het bij warm weer heerlijk zwemmen onder het waakzame oog van de redders. Wie het liever rustiger aan doet kan zonnen op het strand terwijl de kinderen spelen op de vernieuwde speeltuin.

Mag het wat uitdagender? In de omliggende bossen werd een survivalparcours gecreëerd voor echte durvers.

 

Vlakbij het strand serveert taverne Le Beach House hapjes en drankjes, met zicht op de speeltuin. 

Evenementen

Al jaar en dag staat het VVV Donkmeer bekend omwille van zijn jaarlijkse evenementen op en rond het Donkmeer. 

Het nieuwe jaar start dan ook traditiegetrouw met de Kerstboomverbranding en springt vervolgens naar de zomer met tal van evenmenten zoals 'Berlare Zingt', de Waterfeesten en het 2-daagse Summerfest! Eind oktober kan je dan weer lekker griezelen met de Halloweentocht voor de boeg. 

Wie liever wat cultuur opsnuift neemt best een kijkje op de tweejaarlijkse spektakelmusic op het water door Festivaria.

Meer info op: www.vvvdonkmeer.be en www.festivaria.eu